Siirry sisältöön

Ekologinen Valolinna

Ekologinen ajattelu ja ekologisen jalanjäljen pienentäminen, yhteisöllisyys ja toistemme kunnioittaminen ovat Valolinnan ja Valo Asuntojen tärkeimpiä päämääriä. Valolinna tarjoaa ekologisen majoituksen mahdollisuuksia Heinolassa, esimerkiksi vuokra-asuntoja, senioriasuntoja ja hotellimajoitusta. Pienennetään ekologista jalanjälkeä yhdessä. 

Valolinnan hieno historia reumasairaalana

Valolinnan rakennukset ovat alun perin 1950-luvun alusta peräisin olevia vanhoja sairaalarakennuksia. Olemme muuttaneet Heinolan vanhan reumasairaalan alueen rakennuksineen asumisen ja majoittumisen keskukseksi, ja tämä käyttötarkoituksen muuttaminen on tärkeä ekoteko: Kun vanhoille rakennuksille löydetään uutta käyttöä ja niiden käyttöikä kasvaa esimerkiksi 50 vuodesta 100 vuoteen, pienennetään ekologista jalanjälkeä merkittävästi. 

Betonirakennusten rakentaminen kuluttaa luonnon resursseja, vanhojen rakennusten saneeraaminen uusiokäyttöön sitä vastoin säästää uusien resurssien käyttöä ja kierrättää jo käytettyjä resursseja – rakennusten uusiokäyttö onkin luonnonsuojelun kannalta tuplasti hyödyllinen tilanne.

Valolinnan rakennukset ovat yhteensä 30 000 neliömetrin kokoiset, ja ne on saneerattu jo nyt suurimmalta osalta asumiskäyttöön. Tiloihin on rakennettu yhteisiä ryhmätiloja, hotellihuoneita sekä vuokra-asuntoja. 

Valolinnan alueen rakennuksista on pidetty aina hyvää huolta, ja niistä huolehtii myös nykyään vakituinen henkilökunta. Työntekijöitä käy alueella 120, ja vakituisia asukkaita noin 250. Valolinnan alueella on myös pienyritystoimintaa, muun muassa hoiva-alan yrityksiä, Mytäjäisten kotileipomo ja itsepalvelukahvila sekä liha-alan yrittäjä. Tilojen ja asuntojen hoidosta vastaa siivous- ja kiinteistöhuoltoyritys Linnapalvelut Oy.

Valolinna remontoitu historiaa kunnioittaen

Kun pyritään säilyttämään mahdollisuuksien mukaan jo olemassa olevia rakennusmateriaaleja, syntyy vähemmän jätettä ja lisäksi uusien materiaalien vaihtoa tarvitaan vähemmän. Valolinnan suunnittelutyössä on ollut mukana erittäin kokenut rakennusarkkitehti, joka on toiminut pitkään vanhojen rakennusten kunnostuksessa. Tilat on remontoitu myös muunneltavuus mielessä pitäen, ja tilaratkaisut ovat kekseliäitä.

Valolinnan remontoinnissa on otettu myös entisöinnin näkökulma huomioon. Aulatiloissa ja käytävillä on esillä historiallisia valokuvia kylpylän ja sairaalan toiminnan ajoilta sekä Heinolan kaupungin menneistä ajoista. Historian annetaan Valolinnassa näkyä. 

Valolinna on huikea alue asumiseen sekä vierailemiseen. 1950-luvun rakennukset kohoavat keskellä puistomaista ympäristöä jylhinä ja juhlavina. Piha-alue on valaistu ja se henkii menneiden aikojen tunnelmaa. Alueella risteilee kävelypolkuja ja Terveyslammella on muun muassa piknik-huvimaja. Upea luonto virkistää niin vierailijoita kuin vakituisia asujia, ja yhteisten tilojen ja ulkoilualueiden ansiosta Valolinnassa asuminen onkin yhteisöllistä. Valolinna on suunniteltu ihmisten kohtaamispaikaksi, jossa kaikkien asukkaiden tarpeista huolehditaan ja yhteisöllisyys tuo kaikille hyvää mieltä. Valolinnan ekologinen majoitus Heinolassa soveltuu kaikille.

Lämmitys biopelleteillä

Valolinna lämmitetään ekologisesti puupelleteillä, joita poltetaan Hertz-lämmityskattilassa omassa lämpölaitoksessa. Pellettien polttaminen lämmittää vesikiertojärjestelmän, toisin sanoen rakennus lämpiää kuumalla pattereissa kiertävällä vedellä. Lämmitykseen käytettävät pelletit valmistetaan niin ikään lähellä, ja raaka-aineet saadaan myös lähialueilta. Jo tämä on ympäristöystävällistä, sillä lämpöhukkaa ei synny, kun laitokset sijaitsevat lämmitettävän kohteen läheisyydessä. 

Kotimainen pelletti on ekologinen tapa tuottaa lämpöenergiaa. Pelletti tuotetaan paikallisesta suomalaisesta raaka-aineesta, ja siksi valmistuksen ympäristökuormitus jää vähäiseksi. Pelleteillä lämmittämisestä syntyvät hiukkaspäästöt ovat myös alhaiset. Ja koska polttoaineena on uusiutuva puu, pelletin poltto ei laskennallisesti lisää ilmakehän hiilidioksiidipitoisuutta. Hertz-kattiloissa on lisäksi kaksi suodatinta, jotka puhdistavat pienhiukkaisia savukaasuista.

Alueella oma kaivo

Valolinnan vesilaitoksena toimii oma porakaivo, jossa on hyvänmakuista ja tutkitusti puhdasta lähivettä. Valolinnan rakennukset ovat aikoinaan olleet Heinolan korkeimmat, ja omavarainen vesituotanto on tuolloin katsottu käytännölliseksi.

Ilmanvaihtojärjestelmä tarkistettu

Valolinna on myös tarkistuttanut rakennuksien ilmanvaihtojärjestelmän tehokkuuden Lahden ammattikorkeakoululla, ja tulokset olivat selkeät. llmanvaihdon lämmöntalteenottojärjestelmässä Valolinnan rakennusten kaikkien lämmöntalteenottimien yhteisvuosihyötysuhde on parempi kuin ympäristöministeriön ilmoittama 45 prosenttia. Vesikiertolämmityksen ansiosta ilmanvaihdon talteenottimilla kerätty lämpö voidaan myös johtaa rakennuksen lämmitykseen, jos tuloilman lämmitys ei jostain syystä olisi mahdollista.